Planera efter årstid med en meny som kombinerar smaker, konsistenser, dofter och färger.

Om du har läst ”Festresan” så har du säkert rätat ut ett flertal frågetecken, men oftast kvarstår några. Vad ska vi bjuda på och hur mycket går det åt etc. Men var lugn, vi har svaren.

Som vi tidigare nämnt är det bra att tänka efter årstid men också planera för en väl genomtänkt och kombinerad meny av smaker, dofter, konsistenser och färger.
Det är en fördel att hitta en balans mellan milda och kryddstarka rätter.

Våren och sommaren är fullproppade med bröllop, dop, skolavslutningar och studentfester och ofta bjuds det på buffé. Varför då? Jo det är ju ett så trevligt sätt att umgås på! Man plockar lite här och äter lite där. Lite mingel och vila däremellan innan man går ett eller flera varv igen.

Till de flesta av ovan nämnda tillställningar kommer alla åldrar, från yngsta till äldsta. Försök att ta hänsyn till detta vid val av meny. Försök även att ta hänsyn till eventuella matallergier.

Vad skall man då bjuda på? En buffé mår bra av att ha ett tema, kanske gillar du italiensk eller spansk buffé eller vill du ha ett amerikanskt tema eller genomsvenskt?

Vad du än väljer så tänk på att hellre ha färre rätter och mycket av de än att satsa på massa rätter men inte så mycket av varje. Det måste gå att fylla på och det är ju för tråkigt om alla gäster inte kan få av en viss rätt för att den tar slut.

Lycka till med ditt planerande och kika gärna på våra recepttips för en lyckad buffé.
Så mycket mat går det åt, måtten är per bufféportion.

  • Kött utan ben (biff, oxfilé, fläskfilé) 50 g
  • Kött med ben (revben, lammracks) 150 g
  • Benfritt kött i gryta 75-100 g
  • Fiskfile 50-75 g
  • Lax, kallrökt eller gravad 50 g
  • Lax, varmrökt eller inkokt 75 g
  • Räkor med skal 100 g
  • Räkor utan skal 50 g
  • Filé 50 g
  • Fågel med ben 125 g
  • Hårdost 25 g
  • Dessertost 20 g
  • Chark och kallskuret 50 g
  • Paté 50 g
  • Pasta kokt 75 g
  • Pastasallad (kokt pasta inkl. övriga ingredienser) 100 g
  • Potatis kokt 125 g
  • Potatissallad 125 g
  • Potatisgratäng 125 g
  • Paj 150 g
  • Grönsallad 30 g
  • Mjukt bröd 25 g
  • Hårt bröd 15 g
  • Varm eller kall sås/röra 1/2 dl
  • Dressing/vingrette 2 – 3 msk
  • Dessertsås (saftsås, vaniljsås) 1 dl
  • Vispad grädde 1/2 dl

© Copyright Hyresrummet | Fotografier: Hyresrummet & Unsplash.com