Husets bröd

(kalljäst)

50 gram jäst
5 dl kallt vatten
1 dl olja ( solros eller oliv)
12-14 dl special vetemjöl
2 tsk sirap
1 tsk salt

  1. Lös upp jästen i det kalla vattnet och tillsätt olja, sirap och mjölet.
  2. Arbeta degen i maskin i ca 10 minuter eller för hand i 20 minuter. Tillsätt saltet sist och knåda i 5 minuter till.
  3. Degen skall vara ganska lös men inte för kladdig.
  4. Låt jäsa i kylen över natten ( minst 8 timmar) och ställ fram det i rumstemperatur en stund innan du formar degen till ett bröd och lägger på en plåt.
  5. Låt jäsa ca 45 minuter på plåten.
  6. Lägg några snitt och pensla men lite olja.
  7. Sätt ugnen på 250 grader och sätt en plåt i botten av ugnen.
  8. När ugnen är varm så sätt in plåten med brödet och ta ca 1-2 dl kallt vatten och lägg i den varma plåten i ugnen.
  9. Sänk värmen till 200 grader efter 5 minuter och grädda färdigt i ca 40 minuter.

Comments are closed

© Copyright Hyresrummet | Fotografier: Hyresrummet & Unsplash.com